PIEMONT
Barolo, Barbaresco, ale také Grignolino, Arneis, Gavi nebo Dolcetto z Dogliani.
Legendární tratě, velká jména i ztracená údolíčka. Výtečná kuchyně a vůně lískových ořechů. Vinný Piemont je svět sám pro sebe. Přehršel odrůd a stylů, směsice zcela odlišných terroir, fantastické výhledy přes vinice na zasněžené vrcholky Alp.
Za Barolo jsem zvolil Sergia Germana, vinaře, který se v posledních letech etabloval v nejvyšší společnosti a stylově se pohybuje spíše na straně tradičních Barol.
Barbaresco zastupuje Livio Voghera. Sympaťák ze známého rodinného vinařství, jehož výkladní skříní je skvělé "cru" Basarín. Dolcetto nachází skvělý výraz jižně od oblasti Barolo, v sevřených údolích nad krásným městem Dogliani. La Fusina je opět rodinné vinařství s dlouhou tradicí a poctivým přístupem. Moc milí lidé.
Za srdce mě chytla odrůda Grignolino. U nás málo známá, přitom ale s velkým potenciálem i dlouhou a slavnou historií. Vypravil jsem se za ním na sever od Asti do oblasti zvané Monferrato. Vinařství Gaudio perfektně ukazuje, že Piemont nemusí být jen o velkých jménech. Ochutnejte i jejich Barberu!
Značky
Základní, ale už skvělé, Barbaresco od Livia Voghery
Vlajková loď vinařství Voghera - Barbaresco z Cru vinice...
Typická Barbera, parádní společník k masu
Prémiová Barbera d´Asti ze skvělého vinařství Gaudio v...
Barolo moderního střihu z Montforte d´Alba
Cru vinice Prapó představuje klasické Barolo od Serralungy
Barolo Riserva z cru vinice Lazzarito
Už základní Barolo od Germana představuje mistrovský kousek
Top Dolcetto z vinařství La Fusina - denominace Dogliani...
Základní Dolcetto z uznávané oblasti Dogliani
Neznáte Grignolino? Ochutnejte - z parádní tratě Bricco...
Základní Grignolino z vinařství Gaudio - klasika
Vlajková loď vinařství z Monferatta
"Baby Barolo" od Sergia Germana