Silvestrovská Florencie
V zásadě jde o přesun z bláta nikoli pod okap, ale pod pukající hráz přehrady. Vnímáte-li oslavy Silvestra jako invazivní i na polosamotě, Florencie se nejeví jako řešení. Nicméně novoroční útěk do Itálie už je nám tradicí a tohle město byl dlouhodobý nesplacený dluh. Vždyť doposud byla tahle perla renesance jen prokletým bodem na cestě. Ucpané ulice, ucpaná dálnice.
Proto mimo sezonu, proto letadlo. Mimochodem, je vysloveně trapné, že přelet trval o hodinu méně nežli cesta z Litomyšle na letiště...
Nebudu tu opisovat věty z průvodců. Památky jsou skvostné a jedna návštěva nestačí. Spíše chci nahodit pár tipů.
1) Chianti a Chianti a Chianti
Často o tom mluvím na degustacích a ve Florencii dostanete plný zásah. Chianti nemusí být vždy CHIANTI. Na přivítanou nám majitel nechal v apartmánu láhev Chianti Riserva DOCG. I zaplesali jsme nad jeho štědrostí a hned jak zmizel, láhev otevřeli. Nebyl štědrý. Poprvé jsem vysvětloval, že zkratka DOCG neznamená NUTNĚ původ v oblasti Classico a už vůbec ne požitek.
Co turisté doma uvěznění ve spárech Harryho Pottera a spol. chodíme po barech s knížkami. Cestou vzhůru na Piazza Michelangelo jsme si do bárku zalezli a kromě obligátního espressa si objednali chianti. Jednou to bylo Colli Fiorentini DOCG a jednou Colli Senesi DOCG, obé za 5 euro/sklenka. Znáte to - podpora regionálních produktů a tak dál. Důležitě jsem vysvětlil nuance, ťukli jsme si a - bylo blbé. Jistěže jsme si později chuť spravili. Ale člověk si musí říct. "Chianti CLASSICO DOCG, to s tím kohoutem. Ano, Classico." A připlatit si. Tři skoro totožné názvy, vždy DOCG. Výmluvnější je kvalita a cena v obchodě: 5 euro/9 euro/15 euro. Ale co si v hlavě odveze turista..?
2) Fiorentina
Nemůžete jinak, ne. Ve Florencii si ji dát musíte - FIORENTINU, T-bone z toskánského hovězího Chianina. Tím kusem masa byste onoho nešťastného býka zabili ještě jednou. Pět centimetrů tlustý flák masa neváží pod kilo, takže se do něj nepouštějte sami. I pro dva je to zápřah. Ale lepší maso nenajdete. A nechtějte well-done...
Zejména v sezoně doporučuju zarezervovat si stůl, případně si najít restauraci mimo historické centrum. My jsme byli nadšení v náhodně se připletlé trattorii Napo Leone. Vzhledem k italským zvykům je šance, že půjdete-li se najíst v sedm, místo najdete.
3) Alternativy
Co v případě, že už Vám lezou na nervy turisti, rachejtle, mizerné chianti i to druhé mizerné chianti, vymalovaní svatí a rozpočet jste zbourali božskou Fiorentinou (cca 40 euro jen za flákotu) a okohoutovaným Chianti? Přelezte most, dejte si dobré pivo, kafe za euro a zajděte na jídlo třeba k Indům.
Ano, je to tak. Z Italů se stávají milovníci piva. Jistě, ve většině případů vyrábějí v místních artigianale birreriích utahané, těžké IPA. Je ale spousta hospod a bárků, kde máte na čepu skvělý výběr. Dokonce Malou stranu jsme v Oltrarnu našli. Právě levý břeh Arna je dobrou alternativou, když si chcete udělat pohodu. Kolem San Freddiana je spousta podniků, kde se můžete zkafovat a učíst na pár měsíců dopředu.
A když Vás hlad chytne vymrzlé v centru, zkuste se podívat do staré tržnice. Il Mercato Centrale je bezvadné místo. Řeznictví, sýrařství, pekárna, nálevna a dokonce i polévku na zahřátí tu koupíte (ta byla, pravda, od Němců).
4) Varování
Nevím a nechci vědět, jak to vypadá, když je Florencie plná. Každopádně byla lichá představa, že na Silvestra bude vylidněná. Nahoru na baziliku jsme se nedostali. Nejdříve jsme zbaběle utekli a další den byl prodej vstupenek zrušen z obavy před čímsi. Galerie Ufizzi měla zavřeno stejně jako Palazzo Pitti. Sednout si v inkriminovaný večer do baru bez rezervace je skoro nemožné. Ráno jsou ulice vystlané petardami, rozbitými lahvemi a obsahy přetížených žaludků (někdo chce zkrátka nový rok začít úplně od nuly...). I Italové jsou lidi. Silvestr je zkrátka sezona a kdo s tím nepočítá, je stejně chytrý jako já...
5) Uklidnění
Florencie je bezva. Lidi na nás byli příjemní. Jídlo skvělé. Kdo chce, dobré víno najde. Když nehodláte zbytečně utrácet, přeběhněte na druhý břeh (na Ponte Vecchio nejlépe bez zmrzliny). Všechno se dá oběhat pěšky. No a espresso tu umějí, jako všude jinde v Itálii.
Více zde: http://www.vina-chochola.cz/news/silvestrovska-florencie/