Ročník 1811 - velmi pitelný...
Na stránkách Decanteru referuje Anne Krebiehl MW o degustaci ryzlinku ročníku 1811 z vinařství Basserman Jordan. "Jantarová barva; Lehce nakouřená vůně se stopami lanolinu, včelího vosku, citrusů a bílých lanýžů; Čistá svěží chuť, příjemně nasládlá si - neskutečné - stále drží šťavnatou hravost, vervu a dokonalou rovnováhu!" Není to úžasné? je to úžasné!
Samozřejmě, líčení dokonalosti podobných nedostatkových laskomin může člověka třeba i rozzuřit. Je tu ale jeden zásadně pozitivní moment. Autorka popisuje tenhle "ročník komety" jako: "...neobvykle brzy dozrávající s květnovým odkvětem a dosažením plné zralosti již 8. září".
Co Vám to připomíná? Jistěže letošek! Nevím sice, jaká je předpověď průletu komet, ale možná se narodí podobně potentní vína. Strčte je za pračku a za 200 let na ně jukněte, co to udělalo...
Mimochodem, pár slov k péči o archivní ročníky. Vinařství archivní ročníky průběžně překorkovává a dolévá obsah totožným vínem s přídavkem síry coby konzervantu. To samé prováděl Stefan Justen s oněmi ryzlinky po vinaři Jacobym.