Reichardt - Veltlínské zel. DAC Leithaberg
Už pěkných pár let jsme s Wernerem Reichardtem probírali možnost velkého bílého vína. Vždy nám z toho vycházela jedna menší partie veltlínu, která se při ochutnávkách před kupáží vymykala plnějším, na veltlín nezvykle bohatým projevem. Po sklizni skvělého ročníku 2016 si vinař dal stranou zhruba 500 kilogramů hroznů z téhle partie.
Macerace před lisováním, dlouhý pobyt na kvasnicích a hlavně čas - to byly hlavní faktory, které měly vést ke vzniku skutečně charakterního vína. Už loni na jaře jsem psal, jak mě tohle víno oslovilo. Včera jsem si přivezl první láhve - Vinař může být pyšný.
Vyšší barva, viskozita, ve vůni lehký kokos a ananas - ale pořád je to jasný veltlín. Moc pěkná záležitost.