EOS passito - ach...
Když mi Gianluca Frassinelli poprvé nabízel k ochutnání tohle víno a poznamenal, že se jedná o passito, připravoval jsem se na nálož zbytkového cukru a slušné odmítnutí. Už přivonění mě ale přinutilo zbystřit. Pak jsem se napil...

"Hrozny Manzoni Bianco sklízíme hodně brzo, aby zůstala zachována kyselina. Následně je necháváme dosušit zavěšením na rošt," popisuje vinař z Prosecca. "Nechtěli jsme vysoký cukr, šlo nám o eleganci. Víno se podařilo prokvasit až ke 12 gramům cukru a na 14% alkoholu." To je poměrně nevídaně - hustým moštům se obvykle moc kvasit nechce.
Ve vůni sice ucítíte atributy typické třeba pro slámová vína, ale k medu a kandovanému ovoci se tu zároveň připojuje určitá lehkost, vzdušnost. Kombinace nasládlosti a hořčinky je nesmírně svůdná. Gianluca odvedl skvělou práci. Harmonii vína napomáhá i fakt, že kvasilo a následně dospívalo v barikovém sudu. Jeho otisk ale rozhodně nepřipomenou nadbytečné dubové či vanilkové tóny.
Pokud se občas rádi večer uklidníte u pomalé sklenky, vřele doporučuju právě EOS. Je to rozjímavé víno se spoustou pozitivní energie.